Det idiotiska i att peka ut ”utsatta”

Välfärdssystemet har blivit sjukt. Eller snarare de som förvaltar systemet. Försäkringskassans välfärdsbudget ligger på närmare 200 miljarder kr/år (200 000 000 000 kr). Ändå har man, för att spara några miljarder, börjat jaga de mest utsatta. Långtidssjukskrivna och människor med funktionshandikapp.

Signalen att börja jaga de mest utsatta har tutats ut utan någon föregående diskussion om vilka som bör ha fördel av välfärdssystemet och vem som inte bör ha det.

2009 betalades över 23 miljarder ut i allmänt barnbidrag(https://sv.wikipedia.org/wiki/Barnbidrag_i_Sverige). Detta görs utan någon som helst diskussion om behov. Vi behöver diskutera detta. Utan att räkna, så är jag rätt säker på att barnbidragen som sparas av familjer till körkort och bostadsrätter och används i allmän konsumtion som inte är livsnödvändig, vida överstiger de belopp man nu jagar genom att jaga sjuka och funktionshindrade.

Om vi behovsprövade barnbidragen skulle vi för det första kunna spara några miljarder. För det andra skulle vi kunna slussa mer resurser till fattiga barnfamiljer som därmed skulle kunna minska behov av försörjningsstöd. För det tredje skulle de frisläppta resurserna kunna finansiera en sjukförsäkring som MAN KAN LITA PÅ. Och ett system som skyddar de som har behoven, vilket faktiskt är själva grunden i systemet.

Jag tror vi behöver höja skatter allmänt för att säkerställa att det offentliga fungerar (Vård, Skola, Omsorg). Men vi behöver också omfördela inom välfärdssystemet för att kunna tillgodose behoven hos dem som verkligen behöver stöd. Den diskussionen förs just nu inte över huvud taget.

Diskutera i smågrupper.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s